Sağlıklı Beslenme ve Beden Ağırlığı Yönetimi (Kilo Alma / Kilo Verme): Sağlıklı ve Dengeli Beslenme, hastalıkların önlenmesi, ilerlemesinin yavaşlatılması / durdurulması konusunda oldukça önemli bir faktör olmakla birlikte aynı zamanda bireyin yaşam kalitesini de arttırır. Kısıtlayıcı diyet listelerinden sıkıldıysanız, verdiğiniz kiloları sürekli geri alıyorsanız ya da beden ağırlığınızı yönetmekte zorlanıyorsanız ve beslenme konusunda sürdürülebilir yaşam tarzı değişikliği yapmak istiyorsanız doğru yerdesiniz.
Bebek ve Çocuk Beslenmesi: Dünya Sağlık Örgütü, yaşamın ilk altı ayında sadece anne sütü ile beslenilmesi sonrasında ise tamamlayıcı besinlere ek olarak iki yaş ve üzerine kadar emzirmenin devam ettirilmesini önermektedir. Ek gıdaların, bebeğinizin beslenmesine doğru bir şekilde eklenmesi, tüm besin gruplarının yeterli ve dengeli bir şekilde çocuğunuzun beslenmesinde yer alması, büyüme ve gelişmesi açısından oldukça kritiktir.
Hamilelik ve Emzirme Döneminde Beslenme: Hamilelik ve emzirme döneminde yeterli ve dengeli beslenme, anne ile bebeğin beden ağırlığının yönetilmesi, hem annede hem bebekte beslenme kaynaklı oluşabilecek sorunların önlenmesi / yönetilmesi konusunda oldukça önemlidir. Örneğin; hamilelik döneminde minimum alınması gereken enerji, karbonhidrat ve protein değerleri bulunmaktadır. Diğer taraftan beslenme planının, bu dönemde öne çıkan bazı besin ögeleri (omega-3, folik asit, demir, çinko, iyot, B12 vitamini gibi) açısından zengin gıdaları içermesi de ayrıca önemlidir. Bu kapsamda ilgili dönemlerde profesyonel destek almak hem sizin hem bebeğinizin sağlığı için oldukça yararlıdır.
Kurumsal Beslenme Danışmanlığı: Çalışanlara yeterli ve dengeli beslenme eğitimi verilmesini kapsar. Çalışanlar tarafından yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin anlaşılması ve benimsenmesi ile kişilerin ruhsal, sosyal, fiziksel iyilik hali, bilişsel performansı, verimliliği, işe odaklanması artarken hastalıklara bağlı iş günü kaybı ve sağlık harcamaları ise azalır.
Hastalıklarda Beslenme: Her hastalık için uygulanması gereken tıbbi beslenme tedavisi farklıdır. Hastalığa uygun beslenme, hem hastalığın ilerlemesinde hem de yönetilmesinde önemli bir faktördür. Beslenme danışmanlığı verdiğim hastalıklardan bazıları şu şekilde; diyabet, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, kardiyovasküler hastalıklar, sindirim sistemi hastalıkları, gut, kronik böbrek yetmezliği, polikistik over sendromu (PKOS), meme kanseri gibi.
Obezite Cerrahisi Beslenmesi: Obezite ve obeziteye bağlı gelişen metabolik hastalıkların tedavisinde kullanılan cerrahi müdahaleler ile kişinin alabileceği besin miktarı kısıtlanabilir, besin emilimi azaltılabilir ya da her ikisi birlikte gerçekleştirilebilir. Bariyatrik cerrahi yöntemlerinden bazıları şu şekildedir; Ayarlanabilir Gastrik Band, Sleeve Gastrektomi, Roux-en-Y Gastrik Bypass, Biliopankreatik diversiyon gibi. Bariyatrik Cerrahisi Beslenmesi'ne hakim bir Diyetisyenden destek alınması, ameliyat öncesi, kan şekeri kontrolünün sağlanmasına, kan yağ düzeylerinin iyileştirilmesine ve mikro besin ögesi yetersizliklerinin düzeltilmesine, ameliyat sonrası ise iyileşme sürecinin hızlanmasına, yağsız vücut kütlesinin korunmasına, sağlıklı ve ideal kilo kaybına ulaşılmasına, geri kilo alımının önlenmesine, beslenmeye bağlı oluşabilecek (reflü, dumping sendromu gibi) komplikasyonların azaltılmasına / önlenmesine yardımcı olur.
Sporcu Beslenmesi: Sporcularda yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması; performansın arttırılması, toparlanma süresinin kısaltılması, sakatlık sonrası iyileşmenin hızlandırılması gibi konularda oldukça önemlidir.